Onze ultieme babyuitzetlijst
met toelichting én checklist om te downloaden
Daar is -ie dan! Onze ultieme babyuitzetlijst met alle items om in huis te halen voor de komst van je baby mét uitleg over waarvoor je het gaat gebruik en waar je op moet letten bij het aangeschaffen. Deze lijst is samengesteld op basis van onze expertise en onze eigen ervaringen als moeder. Naast de echte essentials hebben wij ook persoonlijke favorieten, musthaves en tips toegevoegd. Wat voor jou echte musthaves zullen blijken is natuurlijk ook afhankelijk van jouw persoonlijke ervaringen én soms ook gewoon even afwachten. Met onderstaande lijst hopen we een in ieder geval een duidelijk en compleet overzicht voor jou samen te hebben gesteld. Mocht je hulp nog hebben bij het shoppen van je babyuitzet mag je ons altijd een berichtje sturen. En vooral.. heel veel plezier met alle voorbereidingen!
Download hier de handige checklist om al je spulletjes op af te vinken.
Om je baby te verzorgen
- Commode (+ evt. kledingkast) Kies voor een echte commode of voor een andere ruime kast van de juiste hoogte en breedte. Een kledingkastje kan handig zijn voor extra ruimte, maar je kunt al die kleine babykleertjes natuurlijk ook opbergen in de commode of kiezen voor een mooi (wand)rekje in het kamertje waaraan je wat van de mooiste kleertjes tentoonstelt.
- Aankleedkussen + 3 aankleedkussenhoezen Wij adviseren minimaal 3 aankleedkussenhoezen aan te schaffen. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een verschoonmandje; prachtig om te zien - al wordend deze door veel moeders wel als minder praktisch ervaren (je kunt hem evt. inruilen voor een aankleedkussen wanneer je baby iets groter is).
- Manicuresetje In een manicuresetje zit een klein knippertje, nagelvijltje en een veilig nagelschaartje met een botte punt. Je kunt ook kiezen voor een elektrische nagelvijl. Dit is net wat je zelf fijn vindt.
- Borsteltje (+ evt. kam) Een borsteltje – eventueel met een beetje haarlotion - is fijn om de kleine haartjes van je kleintje mee te verzorgen. Ook wanneer je kleintje minder haar heeft is het fijn om het hoofdje te borstelen; zo stimuleer je de doorbloeding. Een kammetje kan fijn zijn wanneer je kindje iets ouder is en meer haartjes heeft - maar is in het begin vaak nog niet nodig.
- 12 hydrofiele luiers Deze multidoeken worden tegenwoordig niet meer echt gebruikt als luiers, maar zijn nog altijd onmisbaar! Hydrofiel is absorberend, sneldrogend en zacht voor de gevoelige huid van je baby. Van hydrofiele luiers kun je er echt niet genoeg hebben, dus we adviseren je om er minimaal 12 aan te schaffen. Gebruik ze als spuugdoek, om je baby af te drogen, onder het hoofdje in het bedje, de wagen of box tegen spuugvlekken, om de kruik heen en noem maar op!
- 6 flanel luiers Flanel luiers zijn eigenlijk een beetje ouderwets, maar nog steeds heel fijn om in huis te halen. Flanel is namelijk nog nét een beetje zachter en dikker als hydrofiel en dus extra fijn voor onder het hoofdje in het bedje, wagen of box wanneer je kleintje bijvoorbeeld veel spuugt.
- 2-3 XXL hydrofiele luiers De XXL luiers, of ook wel swaddles genoemd, zijn nog zo’n echte mama musthave. Als dun dekentje over je baby, om te gebruiken als omslagdoek, voor een beetje privacy tijdens het voeden, om je kleintje in te bakeren en wanneer je baby iets groter is ook perfect al handdoek. We adviseren er minimaal 2 aan te schaffen. Wordt je baby’tje geboren in de zomer wil je er misschien iets meer in huishalen; want zo’n grote hydrofiele doek is heerlijk om je kleintje luchtig onder te dekken in huis of onderweg.
- 2 pakken newborn wegwerpluiers Haal voldoende luiers in huis voordat je kleintje komt, want die gaan hard! Ons advies is om een paar pakjes van verschillende merken in huis te halen zodat je tijdens de kraamweek direct kunt uitproberen welk merk jij het fijnste vindt. Vaak zitten er in gratis babyboxen ook veel kleine verpakkingen – deze zijn top om uit te testen! Let ook op aanbiedingen want luiers zijn duur, maar zeker de kleine maatjes zijn vaak wel ergens in de aanbieding. Een andere optie zijn wasbare luiers. Hier kun je ook later op overstappen wanneer je dit in de eerste periode te intensief vindt.
- Billendoekjes Haal ook vast een voorraadje billendoekjes in huis. Onze persoonlijke favoriet zijn de doekjes van Naïf – welke ook te gebruiken zijn als toetenvegers. Deze zijn niet alleen heel fijn voor je kleintje (komen als beste keus uit te test van de consumentenbond) maar zijn ook nog eens plasticvrij en dus fijn voor de wereld waarin jouw kleintje op gaat groeien. Er zijn ook uitwasbare billendoekjes te koop.
- Billenzalf Met een fijne billenzalf voorkom je zere billetjes bij je kleintje en help je deze sneller herstellen bij roodheid. Wij hebben in het assortiment een hele fijne billenzalf van Naïf; deze is zeer geschikt voor de gevoelige babyhuid en zit in een tube waardoor je deze hygiënisch kunt gebruiken tijdens het verschonen
- Zinkzalf en vette crème Voor je kleintje heb je écht nog niet zoveel verzorging nodig – maar het is wel fijn om een aantal crèmes in huis te hebben, aangezien de huid van je kleintje nog erg gevoelig is en je deze hiermee goed kunt verzorgen. Naast een billenzalf zouden wij adviseren om in ieder geval een fijne allround vette crème in huis te halen zoals deze van Naïf. Deze smeer je op droge of rode plekjes om deze even extra te verzorgen. Ook een goede zinkzalf van de drogist of apotheek is fijn om te hebben liggen. Bijvoorbeeld bij (beginnend) eczeem en andere smetplekjes kan dit enorm uitkomst bieden – maar ook wanneer de billetjes van je kleine zo rood zijn dat een billenzalf niet voldoende meer werkt (bijvoorbeeld bij doorkomende tandjes). Deze zalf droogt, beschermt en verkoeld de huid – en stilt bovendien de jeuk.
- Babyolie Met een fijne babyolie voorkom je dat de gevoelige huid van je baby uitdroogt, bijvoorbeeld na een badje. Heerlijk om je kleintje in te smeren en ook perfect om te gebruiken voor een kleine babymassage. Uit de complete verzorgingslijn van Naïf verkopen wij een babyolie, maar we hebben ook een heerlijke bodyoil van Kenkô met de geur van abrikoosjes en amandel. Je kunt in plaats van babyolie ook kiezen voor een bodylotion. Deze trekt sneller in de huid omdat een lotion op waterbasis is. Echter adviseren wij de eerste periode een babyolie aangezien de babyhuid sneller de neiging heeft om droog te worden. Je kunt daarna eventueel overstappen op een lotion.
- Haarlotion (optioneel) Zelf vonden wij het heerlijk om een beetje haarlotion te gebruiken bij onze kleintjes. Een beetje haarlotion bij het borstelen verzorgd de hoofdhuid en kan uitkomst bieden bij berg. Ook perfect om de haartjes van je baby een beetje in model te kammen .
- Digitale thermometer (voor baby) Tijdens de kraamweek moet je kleintje iedere dag getemperatuurd worden. Ook na die tijd is het handig een thermometer in huis te hebben, wanneer je bijvoorbeeld wilt weten of je kleintje koorts heeft. Thermometers voor rectaal gebruiken zijn het meest nauwkeurig en hebben over het algemeen de voorkeur.
- 2 fopspenen Of je kleintje veel van een speen gebruik gaat maken hangt erg af van de zuigbehoefte van je kleintje. Het sabbelen op een speen geeft je baby een geruststellend gevoel en kan helpen voor je kleintje om rustig in slaap te komen. Ook hebben sommige baby’s na het voeden nog wat zuigbehoefte waarbij een speen uitkomst kan bieden.
Spenen zijn er in alle soorten en maten, met allerlei verschillende voor- en nadelen. Zo kun je kiezen voor een speen van siliconen (bijv. Difrax) of natuurrubber – ook wel latex genoemd (bijv. Bibs). Siliconen is geur- en smaakloos, eenvoudig uit te koken en gaan langer mee. Natuurrubber voelt zachter in het mondje en is gemaakt van een natuurlijk materiaal, maar gaat korter mee en kan niet worden uitgekookt. Ook zijn er verschillende vormen te koop; kersvormige spenen of zogenaamde dental spenen. Kersvormige spenen bootsen de tepel na en is dus herkenbaar voor de baby. Een dental speen daarintegen stimuleert de ontwikkeling van het gehemelte, mond- en kaakspierren en is dus beter voor de ontwikkeling van het gebit. Tot slot bestaan er verschillende maten. Zorg dat je kiest voor een maat vanaf 0+ maanden.
- Luieremmer (optioneel) Een luieremmer is niet nodig, maar kan heel fijn zijn om de volle luiers van je kleintje tijdelijk in weg te gooien. Luieremmers zijn er in heel veel soorten én prijsklassen. Variërend van een losse emmer met deksel tot de meest geavanceerde luieremmers – soms met bijbehorende luierzakjes of cassettes. Over het algemeen; hoe duurder de luieremmer, hoe beter de geur gemaskeerd wordt. Het is dus eigenlijk de vraag wat dat je waard is. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen een poepbroek direct naar buiten te brengen.
Badderen
- Babybad en/of tummytub met standaard Wat betreft babybadjes heb je grofweg keuze uit twee verschillende types; een standaard babybadje of een bademmer (zoals de Tummy Tub). Wat je veel zult gebruiken is afhankelijk van wat jij en vooral je kleintje prettig vinden. Zelf hadden wij een standaard van Bébe-Jou waar zowel een standaard badje als een bademmer van hetzelfde merk op paste. Zo hoefde we maar één standaard aan te schaffen en konden we wisselen tussen de twee verschillende badjes. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om één of beide tijdelijk te lenen om ze samen met je kleintje eerst uit te proberen en eventueel later nog aan te schaffen.
- Lange washand voor onder de douche (optioneel) Misschien vind je kleintje het fijner om samen met jou te douchen of vind je het leuk om dit een beetje af te wisselen. Het kan zijn dat je dit in het begin nog een beetje spannend vind. Voor extra grip (én vertrouwen) kun je gebruik maken van een lange washand voor om de arm waar je je kleintje op vasthoud.
- Badthermometer Het is altijd goed om de temperatuur van het badwater voor de zekerheid eventjes te testen. Dit doe je eenvoudig met een badthermometer. Het water mag niet warmer zijn dan 35-38 graden.
- Waskom Niet op iedere uitzetlijst te vinden, maar wat ons betreft een absolute musthave is een waskom. Je kleintje hoeft écht niet iedere dag in bad – sterker nog; van een badje droogt de gevoelige huid van je baby sneller uit. Badder of douche je baby dus bijvoorbeeld om de dag. De andere dagen is het voldoende om je baby even te wassen met een washand. Je kunt hiervoor een eenvoudig bakje met water pakken of een waskom gebruiken.
- 12 hydrofiele washandjes Om je kleintje mee te wassen of om even op te frissen. Kies voor hydrofiele washandjes i.p.v. badstof aangezien hydrofiel zacht is voor de gevoelige babyhuid.
- Badolie Hoewel een badje natuurlijk heerlijk is voor je kleintje hoef je je baby echt niet uitgebreid te schrobben. Zeep kan de gevoelige (hoofd-) huid van je kleintje juist uitdrogen. Voor je newborn adviseren wij een badolie (bijv. van Naïf of Kenkô); een paar drupjes in het badwater is voldoende dus je doet enorm lang met een flesje. Badolie is vet en droogt daarom de huid minder snel uit als bijvoorbeeld een douchegel of badschuim. Je kunt hier eventueel later op overstappen wanneer de huid wat minder gevoelig is en sneller uitdroogt. Kies dan voor een goede kwaliteit met natuurlijke ingrediënten. Wanneer je baby’tje al veel haar heeft kun je eventueel een drupje shampoo gebruiken, maar vaak is dit nog niet nodig en kun je hier later mee starten.
- 2 Badcapes Met een badcape vang je het eerste water op na het douchen of badderen. Bovendien heeft een badcape een mutsje om het hoofdje van je kleintje warm te houden en de haartjes vast wat de drogen. Perfect om je baby te verplaatsen van het badje of de douche naar het omkleedkussen waar je je baby verder afdroogd. Een grote badcape of omslagdoek is ook fijn om je kleintje even warm te houden na het babyzwemmen of tijdens het wachten bij het consultatiebureau. Een fijne badcape is vaak gemaakt van een absorberende stof zoals badstof of hydrofiel.
- Badspeelgoed (optioneel) Met een leuk badspeeltje kun je je kleintje vermaken tijdens het badderen.
Voeden
- 4 zuigflessen (2 klein + 2 groot) Of je nu kiest voor flesvoeding of borstvoeding; in beide gevallen is het verstandig om flesjes in huis te halen. Het kan zijn dat je (na een tijdje) toch geen borstvoeding kan of wil geven, of je baby’tje wellicht bij moet voeden. Het is dan fijn als je direct de juiste flesjes voor handen hebt. Ook wil je (op termijn) je baby wellicht met een flesje afgekolfde melk gaan geven. Van veel merken verkopen ze een handig startersset met daarin de juiste maat fles, flesspenen en vaak ook een flessenborstel om ze schoon te maken. Ideaal!
- Flesvoeding 1 Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde. Kies je voor flesvoeding heb je vanzelfsprekend direct poeder nodig om een flesje voor je baby te kunnen maken. Ook wanneer je borstvoeding geeft is het fijn om een pak flesvoeding in huis te hebben mocht je (na een tijdje) toch geen borstvoeding kunnen of willen geven of je bij moet voeden en dit wilt doen met kunstvoeding. Het kan fijn zijn wanneer er ook in dit geval direct voeding voor handen is. Gebruik je het niet kun je er misschien iemand in je omgeving blij mee maken of het weggeven aan een goed doel.
- Vitamine D (+ evt. Vitamine K) Kinderen hebben tenminste tot hun 4e levensjaar extra vitamine D nodig. Deze zijn voor baby’s te koop in de vorm van druppeltjes. Baby’s die borstvoeding geven hebben gedurende de eerste 12 weken ook extra vitamine K nodig. In flesvoeding is dit al voldoende aanwezig.
- Babylepeltjes Babylepeltjes zijn erg fijn om je kleintje vitaminedruppeltjes mee te geven. Vanaf 4 maanden kun je ze ook gebruiken voor de eerste oefenhapjes.
- Melkpoedercontainer (optioneel) Geef je flesvoeding dan is het handig om ook één of meerdere melkpoedertorens aan te schaffen. Hierin neem je eenvoudig de melkpoeder voor je baby’s flesjes per portie mee wanneer je erop uit gaat.
- Magnetronsterilisator (optioneel) Voor het eerste gebruik moeten alles flesjes van je baby worden uitgekookt. Dit kun je natuurlijk doen in een pan met water maar ook in de magnetron in een magnetronsterilisator. Het is niet nodig om de flesjes na ieder gebruik uit te koken – maar wij vonden het zelf wel fijn om dit één keer per dag even met alle flesjes te doen.
- 12 spuugdoekjes Met een spuugdoekje onder het kinnetje bescherm je de kleertjes van je kleintje tegen lekkende melk. Gooi tijdens het laten van een boertje de spuugdoek over je schouder zodat ook jouw eigen kleding bescherm is wanneer je baby een beetje melk terug geeft. Kies voor spuugdoekjes van hydrofiel of badstof.
- Kinderstoel met newborn stoeltje (optioneel) Een kinderstoel heb je natuurlijk pas nodig wanneer je kindje echt gaat eten. Toch kan het fijn zijn om er alvast ééntje in huis te halen. Een aantal kinderstoelen, waaronder de Stokke TripTrap, heeft een speciale newborn opzet waar je kleintje dus al vanaf de geboorte in kan zitten. Veel kleintjes (en ouders) vinden het gezellig om samen aan tafel te zitten tijdens het eten. Bovendien is het leuk voor je kleintje om de wereld even vanuit een ander perspectief te zien en bijvoorbeeld eventjes te spelen in de kinderstoel, als je baby iets groter is. Wij vonden zelf ook het newborn zitje ideaal voor het geven van de eerste oefenhapjes.
Bij borstvoeding
- Zoogkompressen Deze gebruik je wanneer je last hebt van lekkende borsten. Wanneer je borstvoeding geeft kan het zijn dat tussen de voedingen door je borsten beginnen te lekken, je gelijk toeschiet wanneer je baby een kik geeft of de andere borst mee gaat doen wanneer je aan het voeden bent. Met zoogkompressen voorkom je natte plekken in je kleding. Ook wanneer je geen borstvoeding geeft kan het zijn dat je in de eerste week/weken last hebt van lekkende borsten. Het kan dus nooit geen kwaad om wat in huis te halen. Zoogkompressen zijn er in een wegwerpvariant, welke enigszins op maandverbandjes lijken – maar ook in een wasbare variant.
- Tepelzalf Door het geven van borstvoeding worden je tepels gevoelig en kunnen er kloofjes ontstaan. Je kunt hiervoor (preventief) tepelzalf smeren. Onze voorkeur heeft een zalf die bestaat uit 100% lanoline (zoals Purelan) – deze hoeft er niet afgehaald te worden voor het voeden.
- 2 Voedingsbeha’s Tijdens de periode waarin je borstvoeding geeft kan het handig zijn om kleding te dragen die speciaal ontworpen is voor het geven van borstvoeding (zie het lijstje voor mama). Het is in ieder geval nuttig om twee fijne voedingsbeha’s aan te schaffen. Deze zijn er in allerlei uitvoeringen en hoeven zeker niet saai te zijn.
- Borstkolf en toebehoren (optioneel) De meeste moeders kiezen ervoor om op ten duur te gaan kolven. Op deze manier kun je jouw kleintje toch van borstvoeding voorzien zonder je baby met de borst te voeden; bijvoorbeeld wanneer je weer aan het werk gaat. Maar wellicht ook al eerder om de voedingen af te kunnen wisselen met je partner of alvast een beetje te laten wennen aan het drinken uit een flesje. Ook wanneer je baby bijgevoed moet worden wil je dit misschien met borstvoeding doen. Het kan handig zijn om vast een borstkolf in huis te halen zodat je kunt starten met kolven op ieder gewenst moment. Dit geeft je de gelegenheid om de kolf vast in alle rust te bestuderen. Je kunt kiezen voor een elektrische borstkolf van bijvoorbeeld Medela of Elvie, maar ook voor een handmatige kolf zoals de Haakaa borstkolf. Ook kun je kiezen voor een enkele of een dubbele borstkolf. Laat je van tevoren goed informeren, welke kolf bij jou past is onder andere afhankelijk van hoe intensief jij verwacht de kolf te gaan gebruiken. Het is ook mogelijk om (voor korte termijn) een borstkolf te huren - soms zelfs via de verloskundige.
- Voedingsketting (optioneel) Sommige baby’s zijn erg onrustig tijdens het voeden, kunnen zich moeilijk concentreren en weten zich geen raad met hun zwabberende handjes. Het kan dan fijn zijn om een voedingsketting te dragen waar je kleintje tijdens het voeden lekker naar kan kijken en mee kan friemelen.
- Voedingsdoek (optioneel) Tijdens het voeden kan het heel prettig zijn om gebruik te maken van een voedingsdoek. Hiermee creëer je overal een rustig plekje om te voeden zonder dat je afgeleid wordt. Het kan ook zijn dat je het prettig vindt om, wanneer je jouw kleintje buiten de deur gaat voeden, een beetje privacy te hebben. Ook tijdens het kolven kan de voedingsdoek zorgen voor wat meer privacy. Je kunt als alternatief ook een XXL hydrofiel gebruiken om over je schouder heen te slaan. Het voordeel van een goede voedingsdoek is dat deze een balein aan de bovenkant heeft waardoor je van boven zicht houd op je kleintje tijdens het voeden.
Slapen
- Wieg en/of ledikant met matras Misschien wel één van de leukste dingen om uit te zoeken. Het bedje waar jouw baby’tje straks in komt te liggen. Kies jij voor een wiegje - misschien zelfs een familiestuk! –, een ledikantje of een co-sleeper? Alles kan natuurlijk, zolang het bedje maar een fijn en veilig plekje is voor je kleintje. De eerste periode kan het fijn zijn voor jou én de baby om nog eventjes bij jullie op de kamer te slapen. Je kunt er dus voor kiezen om voor de eerste periode een co-sleeper (klein bedje voor naast jouw bed) of klein wiegje in huis te halen. Daarna kun je eventueel overstappen naar grotere wieg of ledikant, al dan niet op het eigen kamertje. Let bij het uitkiezen van een bedje op een veilig en kwalitatief matrasje. Maak je gebruik van een oud wiegje voldoet het oude matrasje waarschijnlijk niet aan de huidige veiligheidseisen. Het is online en bij grote babyspeciaalzaken mogelijk een nieuw en veilig matrasje op maat te laten maken. Ook iets leuks om over na te denken is een sluier of klamboe boven het bedje van je kleintje. Hiermee maak je van het bedje een fijn, beschut plekje. Doordat je kleintje niet helemaal naar het plafond kan kijken voelt de ruimte minder groot. Dit geeft je baby een veilig gevoel.
- 3 hoeslakens Let bij het kopen van hoeslakentjes goed op de maat van het bedje. 40x80 is een standaardmaat voor een wiegje en 60x120 voor het ledikant.
- 2 wieg- en/of ledikantdekens Koop minimaal twee dekentjes voor op het bedje, zodat je ook een verschoning hebt liggen. Let ook hier op de maten; 75x100 is de standaardmaat voor de wieg, 100x150 voor het ledikant. Let bij het kiezen van een dekentje ook goed op het materiaal; onze voorkeur heeft katoen omdat dit ademend, vochtabsorberend en lekker zacht is. Je kunt ook kiezen voor een wollen dekentje of een (goede kwaliteit!) synthetisch dekentje.
- 3 wieg- en/of ledikantlakens Voor wieg en ledikantlakens gelden dezelfde maten als voor dekentjes; 75x100 voor wieg en 100x150 voor ledikant.
- 3 molton hoeslakens Gebruik om het matras te beschermen onder het hoeslaken ook nog een molton hoeslakentje. Je kunt ervoor kiezen onder de molton nog een matrasbeschermer toe te voegen, maar dit is wat ons betreft niet nodig. Wanneer je dit toch wilt let dan in ieder geval goed op de kwaliteit in verband met de luchtdoorlatendheid; laat je goed informeren bij een speciaalzaak.
- Babyfoon Een babyfoon is er in allerlei verschillende uitvoeringen en prijsklassen. Zo kun je kiezen voor een eenvoudige babyfoon met alleen geluid maar ook voor varianten met beeld en vaak tal van functies. Voor ons volstond een eenvoudige babyfoon van het merk Allecto, maar je kunt natuurlijk ook de voorkeur geven aan een babyfoon met camera. Er zijn zelfs babyfoons te koop waarmee je op je telefoon mee kunt kijken doormiddel van een speciale app.
- 2 kruiken + kruikenzakken De meest gebruikte kruik voor baby’s in nog altijd de metalen kruik. Hiermee verwarm je het bedje van je kleintje voor en houd je het bedje warm wanneer je kleintje zichtzelf nog niet goed op temperatuur kan houden. Om de kruik gaat een kruikenzak en eventueel een hydrofiele doek. Je kunt ook kiezen voor een elektrische kruik; voordeel hiervan is dat ze eenvoudig in het gebruik zijn, maar koelen helaas ook weer sneller af. Andere kruiken of pittenkussens zijn minder geschikt of veilig om te gebruiken voor je baby.
- Muziekdoosje (optioneel) Niet noodzakelijk, maar wel heel leuk is een muziekdoosje voor aan het bedje van je kleintje. Kies een mooie hanger met een lief muziekje om je baby heerlijk in slaap te laten vallen. Wanneer je het muziekdoosje tijdens je zwangerschap regelmatig op je buik afspeelt zal je kleintje het muziekje na de geboorte herkennen en een rustig en vertrouwd gevoel geven. Hoe zoet is dat?
- 1 à 2 pyjamaatjes (optioneel) Het aanschaffen van pyjamaatjes is wat ons betreft écht optioneel. Vaak heb je direct na de geboorte geen pyjamaatjes nodig. De babypakjes waarin je kleintje slaapt zijn over het algemeen zacht en comfortabel en prima om in te slapen. Heb je toch zin om wat van die té schattige, kleine pyjamaatjes aan te schaffen (snappen wij!), kies dan misschien voor een maatje groter (vanaf 62). Wanneer je kindje iets groter wordt kan een pyjamaatje misschien fijner zitten als de kleertjes van de dag én kan het prettig zijn om het omkleden naar pyjama te integreren in een nachtritueeltje.
- Campingbedje + matrasje Een nachtje logeren bij opa en oma, een slaapje bij de oppas of een bedje voor op vakantie. Een campingbedje is vaak wel handig om te hebben (of te lenen!). Wij adviseren om bij het campingbedje een extra matrasje te kopen; de bodem van een campingbedje is vaak behoorlijk dun en je wilt natuurlijk wel dat je kleintje leggen zacht slaapt.
- (Inbaker) slaapzakje (optioneel) Hoe jij je kleintje laat slapen is vooral afhankelijk van wat jij en jouw kleintje fijn vinden. Let bij het slapengaan vooral op het aantal laagjes, want je baby mag het niet te warm krijgen! Je kiest daarom over het algemeen voor óf een slaapzak óf een dekentje. De meeste ouders maken in het begin gebruik van een laken met dekentje want hiermee kun je jouw baby lekker stevig instoppen. Dit geeft jouw baby een vertrouwd en geborgen gevoel geeft. Met een trappelzakje heeft jouw baby meer bewegingsvrijheid. Wanneer je baby begint te woelen, draaien en de dekentjes ’s nachts los begint te trappen kan het fijner en veiliger zijn om over te gaan op een slaapzakje. Het kan dus geen kwaad om er vast eentje in huis te halen.
Een ander verhaal is het met een inbakerdoek of slaapzak. Het kan erg prettig zijn om deze – soms al vanaf de geboorte – te gebruiken. Sommige kindjes slapen erg onrustig, vaak met rondzwaaiende armpjes waarmee ze zichzelf wakker houden Je baby kan dan veel baat hebben bij inbakeren. Door je baby in te bakeren beperk je de bewegingsvrijheid van je baby (eigenlijk net als in de baarmoeder), en dan met name de armpjes, waardoor je baby wellicht veel beter zal kunnen slapen. Je baby inbakeren kun je op allerlei verschillende manieren doen; van vakkundig inbakeren met een hydrofiele doek, een speciale inbakerslaapzak (zoals Puckababy) tot een eenvoudige inbakerdoek. Wat voor jullie en jullie baby werkt is vaak een kwestie van uitproberen en goed laten informeren. Een inbakerdoek is zowel qua gebruik als prijs laagdrempelig om vast in huis te halen; maar met name bij de wat duurdere inbakerslaapzakken is het aan te raden om even af te wachten of je kindje hier behoefte aan heeft. Het is dan nog vroeg genoeg om er eentje aan te schaffen, of wellicht ken je iemand waarvan je hem mag lenen om uit te proberen?
Aankleden
- 6 (overslag) rompers maat 50-56 Van rompertjes kun je er haast niet genoeg hebben. Het is fijn om niet mis te grijpen wanneer je kleintje een ongelukje heeft. We adviseren dus om er minimaal 6 in huis te halen. Wanneer je het in het begin nog spannend vind om iets over het hoofdje van je kleintje te doen kies je het beste voor overslagrompers (en shirtjes). Deze gaan achter de rug van je baby langs in plaats van over het hoofdje. Denk vooral ook aan rompertjes in een wat groter maatje. Het kan zijn dat je baby wat groter word geboren. Bovendien groeit je baby de eerste periode vaak behoorlijk snel. Een strakke romper zit niet fijn.
- 6 setjes newborn kleding Ook hiervoor geld; het is fijn om een aantal verschonkinkjes te hebben liggen. Zo voorkom je dat je te veel moet wassen. Let bij het kopen van babykleertjes vooral op comfort (pasvorm, materiaal) en koop ook zeker wat grotere pakjes in maat 56 of zelfs 62. Babykleertjes worden ook graag gegeven als (kraam)kadootje en hierbij wordt vaak gekozen voor kleinere maatjes (want: schattig!). Maar je wilt natuurlijk voorkomen dat je kleintje blijft zitten met teveel kleding die bijna of niet gebruikt is. Bovendien kun je van iets grotere maatjes vaak eenvoudig de mouwtjes en pijpjes een beetje oprollen als deze net iets te lang zijn.
- 2 mutsjes Ons advies is om niet teveel mutsjes te kopen. De meeste baby’s hebben namelijk slechts een paar dagen écht een mutsje nodig om het hoofdje op temperatuur te kopen. Koop bijvoorbeeld een paar neutrale newborn mutjes voor de eerste paar dagen, maar het is zeker niet nodig om bij ieder setje kleding een matchend mutsje aan te schaffen. Iets anders is het natuurlijk wel wanneer je naar buiten gaat, zeker in de winter. Koop daarom bijvoorbeeld wel een mooi mutsje voor buiten, voor bij het jasje.
- 6 paar sokjes Natuurlijk moeten die schattige babyvoetjes ook warm blijven. Ook leuk om aan te schaffen is een lekker paar slofjes – zeker voor een winterbaby!
- Jasje Om je baby warm te houden is het, zelfs in de zomer, nodig om een lekker jasje aan te schaffen. Let afhankelijk van het seizoen waarin je baby geboren zal worden wel op de dikte van het jasje.
Voor mama
- Voedingsshirts (of andere kleding die prettig is om te voeden) (optioneel) Koop voor na je bevallig enkele outfitjes waarin je jouw baby fijn en eenvoudig kunt voeden. Dit kan speciale voedingskleding of mamakleding zijn, maar ook gewone kleding waarin je makkelijk kunt voeden zonder jezelf helemaal te hoeven ontkleden. Wel echt een musthave zijn voedingsbeha’s (zie voeden).
- Fijne verzorging voor buik (crème of olie) Zo bijzonder hoe je buik tijdens de zwangerschap plaats maakt voor jouw baby om te groeien. Je huid heeft het hier soms best zwaar mee waardoor het soms een trekkend en jeukend gevoel kan geven. Koop daarom tijdens je zwangerschap een fijn verzorgingsproduct om je buik soepel te houden, bijvoorbeeld een crème of verzorgende olie.
- Voedingskussen + voedingskussenhoes (optioneel) Een voedingskussen is wat ons betreft eigenlijk wel een musthave, al tijdens je zwangerschap. Tijdens je zwangerschap gebruik je het voedingskussen om een comfortabele slaaphouding te vinden in bed. Zeker later in de zwangerschap kan het enorm fijn zijn om je zware buik te ondersteunen tijdens het slapen. Wanneer je baby is geboren kun je het voedingskussen gebruiken om jouw kleintje comfortabel op te laten liggen en je arm te ondersteunen tijdens het voeden. Een toffe tip! Met de relaxhoes van Ilmaha tover je het voedingskussen om tot een fijne babynestje of stoeltje voor jouw kleintje.
- Mama vitamines (ook na de bevalling!) Al tijdens de zwangerschapswens is het verstandig om te starten met speciale zwangerschapsvitamines mét foliumzuur. Dit laatste is erg belangrijk voor de groei van jouw kleintje, met name in het eerste trimester. Bovendien is het belangrijk dat jij als mama voldoende van alle belangrijke voedingstoffen binnenkrijgt. Vitamines zijn hiervoor een perfecte ondersteuning naast gezonde voeding. Maar vergeet ook na je zwangerschap niet om deze reserves aangevuld te houden. Bijvoorbeeld de vitamines van Sups zijn speciaal ontwikkeld voor mama’s.
- Fijne babygids als naslagwerk (optioneel) Een fijn item om te hebben als aanstaande of kersverse mama is een mooi naslagwerk om al jouw vragen te beantwoorden en te voorzien van fijne tips. De boeken ‘How about mom’ (met bijbehorende app) en het prachtige naslagwerk 'Mama’en' van Nina Pierson (al vanaf de zwangerschap) vinden wij echte aanraders.
Bevallen
- Kraampakket (1 matrasbeschermer, 2 kraammatrassen, 5 onderleggers, 2 pakken kraamverband, 1 navelklem, 1 flesje alcohol, 2 doosjes steriele gaasjes kompressen, 1 pak verbandwatten) Ook wanneer je van plan bent om in het ziekenhuis te bevallen moet je een kraampakket in huis halen. Het kan immers altijd anders lopen en sommige items komen óók van pas na de bevalling, in de kraamperiode. Kraampakketen zijn vaak (gratis) aan te vragen bij de zorgverzekeraar. Anders kun je deze kopen bij de meeste drogisten of bestellen via bijv. Natalis. Wat er overblijft van jouw kraampakket kan (vaak via de verloskundige) gedoneerd worden aan een goed doel.
- Digitale thermometer (voor mama) Tijdens de kraamweek wil de kraamhulp ook jouw temperatuur goed in de gaten houden. Ze zal je daarom iedere dag even temperaturen. Een rectale thermometer is het meest nauwkeurig en heeft dus over het algemeen de voorkeur. Gebruik liever niet de thermometer van je baby voor jezelf.
- Extra 2-3 pakken kraamverband In het kraampakket zitten over het algemeen twee pakken kraamverband. Het gebeurt echter vaak dat je nog langer behoorlijk vloeit; zorg dus voor voldoende extra kraamverband. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor het maandverband van Kotex, welke gewoon te koop is bij de drogist of te bestellen via bol.com. Deze is er in black (dikker, fijn voor de eerste periode) en white (dunner, wanneer het vloeien minder is geworden).
- Maatkan, bidon of speciale perineum douche/peribottle Absolute een fijne tip en musthave wat ons betreft. Na je bevalling is plassen de eerste tijd heel gevoelig. Door tijdens plassen direct te spoelen met water verkoel je de onderkant en verminder je een vervelend prikkend gevoel. Spoelen kan met een eenvoudige bidon of maatkan, maar ook met een speciale daarvoor bestemde perineum douche of ook wel peribottle.
- Cord ring (optioneel) In een kraampakket zit standaard een navelklem om de navelstreng af te klemmen na de geboorte. Een alternatief is de cord ring; een steriel strak ringetje om de navelstreng mee af te binden na de geboorte. Over het algemeen wordt de cord ring als fijner voor de baby beschouwd aangezien deze vrijwel gewichtloos is en van een natuurlijk materiaal wat niet irriteert op de gevoelige babyhuid. Een cord ring is niet duur en te bestellen via bijv. Natalis. Controleer wel eventjes of de verloskundige en/of het ziekenhuis ervaring hebben met het gebruik van een cord ring in plaats van een navelklem – maar over het algemeen kan iedereen hier tegenwoordig goed mee uit de voeten. Wat ons betreft zeker de moeite waard om je in te verdiepen.
Erop uit
- Kinderwagen Kinderwagens zijn er in allerlei verschillende vormen, maten en prijsklassen. Bij grotere babywinkels kun je vaak verschillende wagens bekijken en uitproberen. Tip! Let op voldoende ruimte onderin de wagen; wij vonden dit zelf erg fijn zodat we hierin voldoende boodschapjes kwijt konden. Heeft je baby al een broer of zus? Dan kan het leuk zijn om een meerijplankje te kopen om te bevestigen aan de wagen. Zo kun je beide kinderen eenvoudig vervoeren én kan broer of zus tijdens het wandelen lekker naar de baby gluren tijdens het wandelen. Kees vond dit prachtig! Denk ook aan een parasolletje voor de zomer en een warme voetenzak voor in de winter. Er zijn tal van accesoires om je wagen nog leuker en handiger te maken. Houd hierbij ook rekening met hoeveel je van plan bent om de wandelwagen te gaan gebruiken.
- Wagenspanner (optioneel) Met een mooie wagenspanner maak je de – vaak toch wat standaard – wandelwagen van jouw baby helemaal persoonlijk. Bovendien maakt een wagenspanner geluid en is leuk om naar te kijken tijdens het wandelen. Nog persoonlijker maak je het met een wagenspanner met naam; zo kan iedereen direct zien hoe die schattige baby in de wagen heet!
- 2 Hoeslakens kinderwagen Ook belangrijk om niet te vergeten is wat ‘beddengoed’ om de wagenbak mee op te maken. Gebruik hiervoor hoeslakens van wiegformaat (40x80).
- Laken + deken kinderwagen Koop voor de wandelwagen ook een lakentje en dekentje om je kleintje lekker warm in te stoppen tijdens het wandelen. Ook hiervoor kies je voor de wiegmaat (75x100). Op warme zomerdagen is een grote hydrofiele doek/swaddle ook fijn om jouw kleintje luchtig onder te dekken in de wagen.
- Autostoeltje groep 0 (bijv. MaxiCosi) Om je kleintje veilig te vervoeren in de auto heb je een babystoeltje nodig. Het meest bekende merk is de MaxiCosi, maar iedere autostoeltje in groep 0 is geschikt voor een newborn. Optioneel is een familyfix; een adapter om het autostoeltje eenvoudig op te klikken. Kijk hierbij wel goed of jouw auto en autostoeltje hier geschikt voor zijn. Een familyfix is erg duur en niet noodzakelijk – maar wel een optie wanneer je waarde hecht aan veel gemak.
- Maxicosihanger (optioneel) Een MaxiCosihanger zorgt voor wat extra vermaak tijdens het autoritje. Leuk voor je kleintje om naar te kijken, bovendien maakt het belletje een vrolijk rinkelend geluid.
- Voetenzak autostoeltje/Maxicosi (optioneel) Wanneer je kleintje tijdens de wintermaanden wordt geboren kan het fijn zijn om het autostoeltje te voorzien van een warme voetenzak. Je kunt ook een dekentje of tijdens de zomermaanden een swaddle voor gebruiken om je baby warm te houden tijdens het vervoeren.
- Verzorgingstas Het is handig om alle benodigde verzorgingsspullen voor een uitstapje in één tas bij elkaar te houden. Je kunt hiervoor natuurlijk iedere tas gebruiken; een luiertas biedt vaak extra ruimte én is vaak geschikt voor om de duwstang van de wandelwagen.
- Luieretui Het is handig om in de luiertas alles om je baby te verschonen bij elkaar in een etui te stoppen. Zo kun je, wanneer je baby toe is aan een schone broek, eenvoudig het luieretui meenemen naar de verschoonruimte. Handig voor in het luieretui zijn bijvoorbeeld luiers, doekjes en billenzalf – maar je kunt hier allerlei andere frutsels in bewaren zoals speentjes, spuugdoekjes en zoogkompressen.
- Verschoningsmatje Met een verschoningsmatje heb je overal een schoon plekje om je kleintje op te verschonen. Je kunt kiezen voor een fijn verschoningsmatje om overal te gebruiken maar ook voor wegwerpmatjes van bijv. Lillydoo om over een reeds aanwezig verschoningskussen te leggen.
- Speenkoord (optioneel) Een speenkoord is erg handig wanneer je met jouw kleintje op stap bent. Met een speenkoord maak je de speen eenvoudig vast aan de kleertjes van je baby zodat hij niet kwijt kan raken of ergens op de grond kan vallen en zo vies wordt.
- Draagdoek/draagzak (optioneel) Een draagdoek of -zak kan erg fijn zijn als alternatief voor de wandelwagen wanneer je op stap gaat met je kleintje. Je kunt je baby zo heerlijk dicht bij je dragen en je kindje kan lekker rondkijken tijdens het dragen. Ook binnenshuis kan een draagzak een uitkomst zijn wanneer je kleintje extra behoefte heeft aan nabijheid maar je toch je handen vrij wilt hebben. Onze favoriete draagzakken zijn de Mai Tai’s van Ilmaha en (iets duurder) de Zseitgeist van Artipoppe. Beide eenvoudig in gebruik, een mooi design en van hoge kwaliteit. Maar er zijn tal van mogelijkheden als het gaat om babydragen – kijk dus vooral wat bij jou past!
Spelen
- Box + 2 boxkleden De box is een fijne plek voor je kleintje om bij jullie in de woonkamer te liggen en lekker te spelen. Schaf een fijn, dik boxkleed aan waar je kleintje heerlijk zacht op kan spelen. Wij adviseren om minimaal twee stuks aan te schaffen zodat je altijd een verschoning hebt bij ongelukjes. Afhankelijk van de dikte van het boxkleed is het soms fijn om een boxmatrasje (+hoeslaken) aan te schaffen voor onder het boxkleed zodat je kleintje nog zachter ligt. Een babynestje of mozesmandje kan de eerste paar weken fijn zijn om een beschut plekje te creeëren in de voor je baby nog grote box. Blijf hierbij altijd wel letten op de veiligheid – zeker wanneer je kleintje steeds beweeglijker wordt.
- Muziekmobiel (optioneel) Wanneer je kleintje in de box ligt heeft het natuurlijk graag iets om naar te kijken. Een muziekmobiel is leuk vermaak voor de allerkleinste; met ronddraaiende figuurtjes en een leuk muziekje.
- Enkele boekjes (bijv. kartonboekjes) Wat ons betreft zijn een paar babyboekjes echt een musthave. Eenvoudige boekjes met kleurrijke plaatjes om samen met je baby te bestuderen en wat uit voor te lezen. Met lezen kun je niet vroeg genoeg beginnen! Ook stoffen babyboekjes/ knisperboekjes zijn erg leuk voor je baby om zelf door te bladeren en te bestuderen. Een aanrader voor de allerkleinste is ook het boekje ‘Baby ziet..’; in dit boekje staan allerlei figuren met hoog contrast – hiermee stimuleer je de ontwikkeling van je kleintje.
- Knuffeltjes of ander zacht speelgoed (optioneel) Een vertrouwd knuffeltje geeft kleintjes een vertrouwd gevoel. Een lieve knuffel is leuk om naar te kijken en zacht om mee te spelen én natuurlijk te knuffelen. Ook ander zacht babyspeelgoed is perfect voor de allerkleinste aangezien ze zicht hiermee niet kunnen bezeren. Denk bijvoorbeeld aan een zachte rammelaar of een leuke acitiveitenkubus om eindeloos te bestuderen en te ontdekken.
- Bijtring of bijtspeelgoed (optioneel) Al snel zullen de eerste tandjes bij jou kleintje zich melden. Ook wanneer je ze nog niet kunt zien kan je baby’tje hier al flinke last van hebben. Kleintjes vinden het bij doorkomende tandjes erg fijn om ergens op te kunnen bijten. Een bijtring of ander bijtspeelgoed is dus leuk en nuttig speelgoed om in huis te halen.
- Wipstoel (optioneel) Een wipstoel kan leuk zijn voor je baby om even heerlijk in te zitten en zo de wereld even vanuit een ander perspectief te zien. Je kunt ook kiezen om óf een wipstoeltje óf een newbornzitje voor de kinderstoel aan te schaffen.
Koop tijdens het aanschaffen van je babyuitzet niet teveel speelgoed; je omgeving vind het vaak ook leuk om de baby nog wat cadeau te kunnen doen. In onze webshop verkopen we allerlei speelgoed om je kleintje mee te vermaken en de ontwikkeling te stimuleren. Wij adviseren je graag wat er geschikt is voor de fase en leeftijd van jouw baby. Zo weet je welk speelgoed leuk is om aan te schaffen voor je kleintje of om op de wensenlijst te zetten voor jouw baby.