Blog #1: De ziekenhuistas

Vanaf ongeveer 36 weken is het verstandig om je ziekenhuistas klaar te hebben staan - spulletjes voor jou en je baby voor rondom je bevalling. Ook wanneer je thuis bevalt bestaat er altijd de mogelijkheid dat je onverwachts toch naar een ziekenhuis moet. Het is dus altijd een goed idee om voorbereid te zijn. Mijn koffer  stond ook al weken voor de bevalling klaar, samen met de Maxi-Cosi waarin we Kees weer mee naar huis mochten nemen.

Maar wat stop je nou precies in deze zogenaamde vluchtkoffer? 
Hieronder een overzicht met onze tips!

Belangrijke zaken 

1. Papieren - Zorg dat een identiteitsbewijs - van jullie beide - en zorgverzekeringskaart vast in je ziekenhuistas zitten. In veel ziekenhuizen is het ook mogelijk om in het ziekenhuis vast je baby aan te geven. Neem ook een exemplaar van je geboorteplan mee voor het personeel van het ziekenhuis én eventueel eentje voor je partner zodat hij ook even kan spieken wat jullie ook al weer af hadden gesproken. Ook een fijne tip; maak van tevoren een bellijst zodat je partner precies weet wie en in welke volgorde hij moet bellen om het goede nieuws te vertellen. 

2. Een muntje voor de rolstoel  - Hou deze bij de hand! Geloof me; je wilt echt niet gaan staan zoeken naar een muntje als je midden in de weeën zit. Hang er bijvoorbeeld dus eentje aan je autosleutel of in een apart vakje van je vluchttas. 

3. Oplader voor je telefoon - Na je bevalling wil je natuurlijk graag foto's maken en je familie bellen. Voorkom dat je met een lege telefoon komt te zitten. 

4. Iets te snacken - In principe mag je tijdens je verblijf in het ziekenhuis gebruik maken van hun maaltijden. Al heb je daar tijdens je bevalling misschien helemaal geen behoefte aan. Misschien ook maar beter, want wanneer je teveel eet komt dit er waarschijnlijk direct weer uit. Wel is het goed om regelmatig iets kleins te nemen zodat je wel voldoende energie hebt tijdens je bevalling. Denk hierbij aan kleine dingetjes waar je snel wat van op knapt bijvoorbeeld  druivensuiker, Pringles, bananen of mueslirepen. 

____________________________________________________________________________________
 

Voor je baby

5. Het allereerste pakje - deze kleertjes blijven natuurlijk altijd speciaal. Misschien hangt dit pakje al een tijdje te pronken op je zorgvuldig ingerichte babykamertje. Misschien kijkt de aanstaande papa er al naar uit zijn kleintje voorzichtig in dit eerste pakje te hijsen. En dit pakje blijft natuurlijk bewaard in een kistje met mooie spulletjes voor later. Goed idee om hier dus even over na te denken. 

6. Neem voor de zekerheid een extra pakje mee - Het kan natuurlijk zijn dat je newborn het pakje direct al onderpoept. Of misschien moet je wel een nachtje blijven. Een hele fijne tip, om verwarring te voorkomen; stop de setjes in een ziplock bag compleet met matchende sokjes, mutsje en romper. Zo kan de verpleegkundig of kersverse papa ook niets door elkaar halen. Schrijf op de zakjes welk setje je eerste keus is en welke het reservepakje is. 

7. Een jasje en/of dekentje -  Dit is natuurlijk afhankelijk van welke seizoen je kleintje word geboren. In de winter zijn twee laagjes echt nodig. In de zomer kun je wellicht af met een jasje óf een dekentje. Maar hou er rekening mee dat je kleintje echt behoefte heeft aan warmte - hij of zij komt natuurlijk net pas uit zijn warme huisje, jouw buik. 

8. Een MaxiCosi - Natuurlijk past dit niet in je ziekenhuistas maar moet zeker mee richting ziekenhuis. Zet deze dus vast klaar naast je vluchtkoffertje. Ook een goede tip voor aanstaande papa's om alvast een paar keer te oefenen met het vastzetten in de auto.

Niet nuttig om mee te nemen zijn zaken als luiers, billendoekjes, flesvoeding. Dit is in het ziekenhuis allemaal ruim voldoende aanwezig! 

____________________________________________________________________________________
 

Voor mama

9. Nachthemd of lang t-shirt om in te bevallen - Of iets anders waarin je het prettig vindt om te bevallen. Dit is natuurlijk per persoon verschillend. Misschien wil jij wel naakt bevallen! Maar de meeste vrouwen vinden het toch prettig om iets aan te hebben. Kies voor een nachthemd of een lang t-shirt zodat je toch bedekt bent maar je niet telkens iets uit hoeft te trekken wanneer de verloskundige een controle moet doen. Koop iets wat na je bevalling weggegooit mag worden zodat je je niet druk hoeft te maken of iets kapot gaat of vies wordt. Denk ook aan een paar warme sokken. Het is een klassieker. Maar veel vrouwen hebben tijdens hun bevalling enorme last van koude voeten - niet fijn als je daardoor afgeleid raakt! 

10. Schone kleding en ondergoed voor na je bevalling - Wanneer de bevalling achter de rug is en je baby slaapt of even bij de kersverse vader ligt is het tijd om jezelf even op te frissen en misschien zelfs al even te douchen. Zorg dat je een fijne set, gemakkelijk zittende kleding bij je hebt waar je daarna fris en fruitig in naar huis kunt of familie kunt ontvangen wanneer je misschien wel wat langer in het ziekenhuis moet blijven. Zorg in ieder geval voor ruim zittende kleding. Je lijf is nog erg gevoelig. Hou met je ondergoed hier ook rekening mee. Superfijn is om voor na je bevalling een paar goedkope, ruime slips te kopen bij bijvoorbeeld HEMA of Zeeman. 

11. Toilettas met verzorgingsartikelen - Misschien moet je wel een nachtje blijven. Stop dus voor de zekerheid ook wat basic verzorgingsartikelen in je toilettas zoals een tandenborstel, tandpasta en deodorant. Ook fijn; stiekjes en klemmetjes om je haar om hoog te doen als je het warm krijgt - en geloof me, dat krijg je! En lippenbalsem. Van het puffen krijg je extreem droge lippen - dus dit is een absolute must! 

12. Spullen voor je partner - Op veel pagina's zie je lijstjes met vluchttastips voor mama en baby. Maar ook de papa moet natuurlijk niet vergeten worden. Moet je een nachtje blijven vindt hij het waarschijnlijk superfijn om bij jullie te blijven - als dat in het door jou gekozen ziekenhuis mag. Pak dus ook voor hem wat zaken in om zich op te kunnen frissen. Denk hierbij aan een schoon shirt, ondergoed en sokken. En stop in de toilettas ook voor hem een tandenborstel en een bus deo. Natuurlijk is je partner superdruk met jou steunen - maar vergeet ook niet iets voor hem om te doen wanneer jij rondjes door de kamer aan het ijsberen bent of op je bed ligt te mediteren. Een bevaldag kan best lang duren! Dus neem voor hem een tijdschrift of (puzzel-)boek mee.

13. Alles waardoor jij je fijn voelt! - Tijdens je bevalling is het belangrijk dat je zo ontspannen mogelijk bent. Hoewel je niet thuis bevalt is het wel fijn als je een beetje op je gemak bent in de ruimte waar je bevalling plaats vindt. Neem dus dingen mee die je op je gemak stellen. Denk hierbij aan wat afleiding in de vorm van een tijdschrift, fijne playlist op je telefoon. Een dekentje van thuis, geurstokje met je favoriete geur, een foto van je hond.. het is jouw feestje! Misschien vind je het fijn om tijdens je bevalling gebruik te maken van een yogabal - in sommige ziekenhuizen beschikbaar - maar neem er anders eentje mee van thuis. Misschien maak je van de helft geen gebruik - maar het gaat om het idee! Laat die aanstaande papa maar sjouwen. Alles om jou op je gemak te laten voelen! 

Staat alles klaar? Dan hoef je verder niets meer te doen dan ontspannen en vertrouwen dat alles goed komt. Jij kunt dit!

© 2019 - 2024 Keesenbeer | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel