Blog #6: TOG-waarde

Je hebt het vast wel eens voorbij horen komen, TOG-waarde. Maar wat betekent het? In deze blog ga ik je dat vertellen én hoe dit hulpmiddel handig kan zijn voor het kiezen van jouw beddengoed.

Wat is TOG-waarde?

TOG staat voor Thermal Overall Grade. Het getal van de TOG-waarde geeft informatie over de isolerende werking van kleding en beddengoed. Deze waarde geeft aan in hoeverre lichaamswarmte vast wordt gehouden in bijvoorbeeld kleding, slaapzakken, inbakerdoeken en onder dekentjes en lakentjes Hiermee bereken jij hoeveel beddengoed er nodig is bij welke temperatuur.

Maak het fijn voor jouw kleintje

Het kan soms best lastig zijn om te bepalen of je kleintje het niet te koud of te warm heeft. Het is hierbij altijd goed te onthouden dat je kleintje het beter een beetje te koud kan hebben als te warm. In een te vol of warm bedje kan je kleintje het benauwd krijgen en wanneer je kleintje te warm is ingepakt kan de temperatuur te hoog onveilig hoog oplopen. Een ideale kamertemperatuur voor je baby is 16-18 graden. Je voelt de temperatuur van je kleintje het beste in het nekje. Wanneer deze lauw voelt heeft je kleintje het prettig. Het belangrijkste is altijd jouw eigen waarneming en gezonde verstand. Toch kan het handig zijn om een hulpmiddel te hebben zodat je weet waar je ongeveer moet beginnen. En dáár is de TOG-waarde voor bedacht.

Hoe werkt het?

Met het puntensysteem bereken jij hoe hoog de TOG mag zijn; hoe kouder hoe hoger. En andersom werkt dit natuurlijk hetzelfde; hoe warmer hoe minder TOG je kleintje nodig heeft. Let op! Dit systeem werkt alleen bij kamertemperatuur – binnenshuis dus. Het blijft natuurlijk een indicatie, want geen één kindje is hetzelfde. Blijf dus altijd zelf goed waarnemen.

Hieronder zie je in een schema hoe de TOG-waardes werken in combinatie met kamertemperatuur;


Kamertemperatuur: max.TOG = kleding/bedtextiel

tot 16 °C: max.TOG 3.5 = luier + romper + dikke pyjama + slaapzak/deken

16-19 °C: max.TOG 2.5 = luier + romper + pyjama + slaapzak/deken

20-22 °C: max.TOG 2.0 = luier + romper/laken + slaapzak/deken

23-24 °C: max.TOG 1.0 = luier + romper/laken

boven 24 °C: max.TOG 0.5 = alleen luier

bron: zwangerenportaal


Nog enkele tips:

  • De eerste dagen kan een mutsje tijdens het slapen nodig zijn. Wanneer je kleintje zichzelf goed warm kan houden, laat dan het mutsje voor de veiligheid achterwege.
  • Houd er rekening mee wanneer je bij het opmaken een deken of laken terug slaat dit geldt als een extra laagje en je dus deze ook moet tellen.
  • Maak een bedje altijd kort op. Zo blijft het hoofdje van je baby vrij. Leg je kleintje op een vuistafstand vanaf de onderkant van het bedje en maak het tot aan de schoudertjes op.
  • Leg niet teveel knuffels of andere spulletjes in het bedje. Hierdoor kan het warme en benauwd worden voor je kleintje. Laat ook kussens en een dekbed achterwege, dit heeft je kleintje tot 2 jaar nog niet nodig.
  • Let niet alleen op TOG-waarde maar ook op materiaal. Kies voor natuurlijke materialen zoals katoen of wol welke vochtregulerend en ademend zijn.
  • Controleer regelmatig even de temperatuur van je baby in het nekje. Nogmaals; een beetje fris is beter als te warm! Blijf je kleintje goed in de gaten houden en dan komt het helemaal goed. Je wordt hier vanzelf handiger in!  
  • Zorg dat je minimaal twee dekentjes met verschillende TOG-waarde in huis haalt; bijvoorbeeld een dikker of wat dunner dekentje. Zo kun je wat afwisselen afhankelijk van de tempertatuur door het jaar heen. Kies voor een slaapzak met afritsbare mouwen voor meer of minder TOG. In de zomer is een dun zomerslaapzakje met weinig TOG het fijnst. In de webshop staat bij iedere deken en slaapzak het aantal TOG vermeld. 

 

 

 

 

 

© 2019 - 2024 Keesenbeer | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel